Wat zijn de ontwikkelingen?
- Inleiding
Vanuit dit programma subsidieert de gemeente maatschappelijke organisaties die activiteiten uitvoeren op het gebied van sport, kunst en cultuur. Deze dragen bij aan de leefbaarheid en sociale samenhang in de dorpen. Daarnaast houdt de gemeente sportaccommodaties in stand voor het gymnastiekonderwijs en de sportverenigingen.
- Cultuur
Als gevolg van Covid-19 lagen veel culturele activiteiten stil. Soms werden online en op afstand activiteiten georganiseerd. Vanaf maart 2020 zijn beduidend minder subsidies voor cultuurevenementen aangevraagd en toegekend.
De maatregelen die de provincie op gebied van cultuur en erfgoed trof , maakte de gemeente actief kenbaar aan het culturele netwerk.
In verband met 75 jaar vrijheid initieerde de gemeente een prijsvraag voor een kunstwerk dat de gedachte van artikel 1 van de grondwet uitdrukt. Met Stichting Vertel het Door(n) bracht de gemeente de essentie van artikel 1 aan op de buitenmuur van het Cultuurhuis in de vorm van een muurgedicht van Gera Pronk, Dichter op de Heuvelrug.
De gemeente stelde de ombuigingen op voor jaarlijkse subsidies van Kunst Centraal en de middelbare scholen vanaf 2021.
- Sport
Lokaal sportakkoord
De gemeente stelde sportakkoord op, samen met partijen als het Heuvelrug Sport Initiatief (HSI), de buurtsportcoaches en het sociaal domein. Drie werkgroepen maakten vanuit het sportakkoord een start met het uitwerken van de doelstellingen. De werkgroepen focussen zich op duurzame sportverenigingen, de verbinding sport – sociaal domein en de inzet van de buurtsportcoaches. Daarnaast ontving de gemeente rijkssubsidie van € 30.000,- voor het uitvoeren van initiatieven binnen het sportakkoord en vroeg de gemeente voor 2021 eenzelfde subsidie aan.
Capaciteitsonderzoek binnensport- en buitensportaccommodaties
Het rapport "Capaciteitsonderzoek binnensport- en buitensportaccommodaties - Gemeente Utrechtse Heuvelrug" is afgerond. Het rapport geeft een beeld van de vraag- aanbodverhouding van de sportaccommodaties in de gemeente en vormt de basis voor het gesprek met het sport- en beweegveld over de optimalisatiemogelijkheden.
Aanleg kunstgrasvelden
In 2020 heeft de gemeente verder uitvoering gegeven aan de aanleg, vervanging en revitalisatie van kunstgrasvelden conform de Nota Sportaccommodaties 2018-2022. In 2020 is het levensverlengend onderhoud (revitalisatie) van het kunstgras uitgevoerd op voor de volgende velden: hoofdveld KC Doorn, hoofdveld DEV Doorn, wedstrijd-/trainingsveld 3 Shinty Driebergen en wedstrijd-/trainingsveld 3 DHC Doorn.
Verduurzaming sportveldverlichting
De gemeente werkte een werkwijze uit, waarbij gebruik wordt gemaakt van rijkssubsidies om de beoogde investering mogelijk te maken. De energie- en gebruiksvoordelen van de vervanging van veldverlichting door ledverlichting liggen bij de sportverenigingen, waardoor besloten is om het eigendom van de veldverlichting aan hen over te dragen. Dit bespaart de gemeente de kosten voor onderhoud en (op termijn) vervanging. De gemeente startte met gesprekken met sportverenigingen hierover.
Ombuigingstaakstelling sport
Door nieuwe afspraken met stichting Health Center Hoenderdaal en stichting Bosbad Leersum gaf de gemeente bijna volledig invulling aan de ombuigingstaakstelling.
COVID-19 en sport
De gemeente ondersteunde het sport- en beweegveld bij vragen over de uitvoering van Covid-19 maatregelen. De regeling Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS-regeling) maakte het mogelijk om (een deel van) de huur te kunnen compenseren aan de sportverenigingen en -stichtingen. De gemeente heeft exploitanten en beheersstichtingen van de sportaccommodaties actief gewezen op deze regeling. Voor huur van de accommodaties waar de gemeente als verhuurder aan de eindgebruiker optreedt, is door gemeente de compensatie bij de TVS-regeling aangevraagd. Voor de eerste periode (maart, april en mei) is de aanvraag gehonoreerd en is de huur aan de sportverenigingen en - stichtingen (deels) kwijtgescholden of door kosteloze annuleringen niet in rekening gebracht.